måndag 27 april 2009

"Fölet" har fått ny vagn!



Nu har "Fölet" fått en ny vagn. Denna går att koppla till bilens dragkrok vilket underlättar höst och vår när "Fölet" skall upp ur det blöta. Vagnen är inköpt på Jula och kostade 2195 kr. Ett överkomligt pris med tanke på att vagnen är helgalvad och har riktiga slanglösa däck och kullagrade, slutna hjullager. Den levererades omonterad och det tog ca en timme att montera den.

torsdag 23 april 2009

Ann-Cari i sjön!



Nu är Ann-Cari i sjön! Detta är den 30 säsongen så det är faktiskt ett jubileumsår.
Sjösättningen gick bra trots att Slamkryparen fått ny styrning mm.
Det som fattas för den första turen är ytterligare utrustning, på-mastning mm. Siktet är inställt mot 1 maj helgen.

fredag 17 april 2009

Ann-Cari med röd bottenfärg!



Nu har Ann-Cari fått en ny bottenfärg typ "Fabi Eco". Det blev röd kulör, mest för att Ann-Cari aldrig haft en röd botten tidigare.
En strykning återstår, därefter är Ann-Cari klar för sjösättning vad avser bottenmålningen.
Kort rapport om funktionen hos solcellspanelerna: de verkar ge en mycket bra laddningstillskott. Jag saknar ännu så länge instrument så jag kan följa laddningsförloppet men de första värdena på batterispänningen (som jag kan se via en vanlig voltmätare) lovar gott.

torsdag 16 april 2009

Gå på stege är farligt!











Onsdagens fall till marken från aktern, dvs när jag var på väg ner från Ann-Cari, var inte roligt! Tur i oturen att jag inte bröt nåt ben i kroppen. Nu är jag mycket försiktig varje gång jag går ner eller upp (vilket jag upplever mig själv ha varit även tidigare) och tänker på varje moment helt automatiskt.
Utrustningsmässigt har Ann-Cari försetts med 2x25 W solcellspaneler. Detta är nu helt installerat, det skall bara till en voltmätare så man kan läsa av spänningen från panelerna (bara för att det är intressant).
Dessutom har jag gjort valet beträffande bottenfärg till Ann-Cari. Det blir Fabi Eco Röd, dvs jag går ifrån Neptun Formula. Arbetet med att skrapa bort snäckorna var så grymt jobbigt att jag inte vågar riskera samma sak igen. I framtiden kanske jag gör ett nytt försök men nu känns det riktigt att byta. I morgon fredag skall första lagret bottenfärg på. Skall bli skönt att slippa se den smutsgrå botten...


söndag 12 april 2009

Varm och skön vårdag!




Nu är det full fart på varvet. Påskafton bjöd på ett makalöst fint väder. Då är det verkligen skönt att rusta båten. Det som inte är så "skönt", är att skrapa och slipa botten. Resterna efter havstulpanerna sitter kvar från förra sommaren och måste slipas bort. Jag har funnit att det sker bäst med handslipning och ett grovt slippapper.



söndag 5 april 2009

Nu är botten nådd...







...dvs nu har arbetet börjat med att ge Ann-Cari en fräsch och fin botten igen.
För tillfället är hela botten täckt av små vita "plattor" efter varje havstulpan. Dessa är nästan omöjliga att skrapa bort helt, det blir alltid ett litet märke kvar. Valet av bottenfärg för året är inte avgjord ännu - skall vi våga ta Neptun i år igen eller välja en "gammal beprövad" lösning?

Avsikten är också att montera solceller på doghouse taket för att möjliggöra laddning av förbrukningsbatteriet under veckorna. Det kommer antagligen att kräva att två ventiler offras.
Under påsken skall Ann-Cari bli av med täckställning och presenning så hon äntligen får se vårsolen. Det är ju vår i luften...